Christchurch

Vanaf Sydney is het maar drie uur vliegen naar Christchurch, over de prachtige besneeuwde bergtoppen van de Nieuw-Zeelandse Alpen. De klok gaat twee uur vooruit, dus het tijdsverschil met Nederland is nu 12 uur. We weten inmiddels ook dat de zomer hier nogal wisselvallig is: de ene dag kan een heel frisse, sombere dag zijn, de volgende een warme, zonnige dag. Een verbrande kop en een verkoudheid liggen hier dus constant op de loer. ’s Avonds en ’s nachts koelt het flink af en misschien wel daardoor zijn die avonden en nachten volledig ongedierte vrij. Halleluja!

Christchurch is de stad waar onze rondreis begint. Met zo’n 380.000 inwoners niet een heel grote stad, en toch de tweede stad van het land. Maar ja, in NZ wonen dan ook maar vier miljoen mensen. We weten eigenlijk niets van Christchurch, behalve dat het een paar jaar geleden is getroffen door zware aardbevingen die over de hele wereld het nieuws haalden. Nog steeds schudt zeer regelmatig de grond onder de stad, zoals we zelf ook hebben ervaren. Christchurch staat bekend als de meeste Engelse stad van NZ en ook als ‘Garden City’ vanwege het vele groen en de kleine, super heldere Avon River die door het centrum stroomt.

De verwoeste kathedraal
Met de aardbevingen van september 2010 en met name februari 2011 is het hele stadscentrum aan gort gegaan. Van bezienswaardige historische gebouwen, waaronder de kathedraal, zijn nog maar delen over. Ooit had Christchurch een skyline, maar er staan nog slechts drie torens overeind. Een stadswandeling anno 2015 is gerust ‘apart’ te noemen. Het is er nog steeds een puinhoop, letterlijk. In Nederland waarschijnlijk ondenkbaar, maar op heel veel plekken zijn de restanten van ingestorte of gesloopte gebouwen nog steeds niet verwijderd. Andere gebouwen zijn nog steeds gestut of dichtgetimmerd. Om en door zo’n beetje het hele stadscentrum staan hekken om de bezoeker op afstand te houden. Het lijkt met andere woorden alsof de aardbevingen net een week geleden hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk een kwestie van geld.

Voorbeeld van een 'gapfiller'
Sommige terreinen die wel zijn opgeruimd en een kale bedoeling achterlieten, zijn door ‘gap fillers’ (letterlijk: gatenvullers) voorzien van leuke initiatieven als muurschilderingen, kunstwerken of tuintjes. Voor de kathedraal is in 2013 een voorlopige oplossing gevonden in de Cardboard Cathedral. Inderdaad: karton. Een serieus bouwwerk van 96 kartonnen buizen, houten frames en een plastic dak. Het is het sterkste gebouw van Christchurch op dit moment.

RE:Start - winkels in zeecontainers
In veel van de gebouwen die het niet hebben overleefd of nog steeds gesloten zijn, zaten winkels, hotels, restaurants en cafés, en ook kantoren. Hoewel er aardige pogingen worden ondernomen om daarvan toch weer een en ander terug te brengen, ontbreekt het de stad aan levendigheid. Op een doordeweekse dag is het er sáái. Het is maar de vraag of het veel beter gaat worden, of de stad haar ambities kan verwezenlijken. We hebben ons nl. laten vertellen dat de grondprijzen enorm zijn gestegen, dus veel bedrijven willen of kunnen niet eens meer terug naar het centrum.

Een ‘aparte’ ervaring dus om door het gehavende Christchurch te lopen. Maar het wrange is dat de stad daardoor in zekere zin ook wel weer heel fotogeniek is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten