Wellington

Picton (vanaf de veerboot)
Een boottocht van ruim drie uur – waarvan een uur tussen de Marlborough Sounds – brengt ons van Picton op het Zuideiland naar Wellington op het Noordeiland. De overtocht is berucht om de stormachtige wind en inderdaad zien we mensen hun jassen aantrekken of van het zonnedek naar binnen gaan zodra we de sounds uitvaren en het open water van de Cook Strait bereiken. Als je de winderige haven van Wellington binnen vaart, is een vergissing
makkelijk gemaakt: “Dat is Wellington. Of nee, wacht….dat daar….denk ik….”. Voor een hoofdstad met alle internationale allure van dien, is Wellington met nog geen 200.000 inwoners maar een dorp. Ter vergelijking: in Auckland wonen ruim  één miljoen mensen, meer dan op het gehele Zuideiland!

Het voordeel is dat het centrum van Wellington compact en overzichtelijk is en één dg voldoende is om een indruk van de stad te krijgen. Zoals altijd doet water het goed bij steden en ook Wellingtons kilometerslange wandelpromenade langs het water biedt een leuke afwisseling van stadse drukte, watersport, eetgelegenheden, culturele activiteiten en lounge- en relaxmogelijkheden. Het zakencentrum kent een paar drukke winkel- en horecastraten en om die weer te ontvluchten kun je voor een paar dollar met de kabeltram naar de hoger gelegen botanische tuinen. Het uitzicht over de stad is daar vandaan prachtig en wij treffen daarbij uitzonderlijk helder weer.

Maori marae (ontmoetingshuis)
Ons bezoek aan Wellington sluiten we af met een bezoek aan het museum Te Papa, dat toevallig die dag een avondopenstelling heeft. Het innovatieve museum is de trots van het land en een ‘must see’ als je in Wellington bent. De naam ‘Te Papa’ kan worden vertaald als ‘schatkist’ en dat is niet onterecht. We worden overweldigd door de grootte ervan en de hoeveelheid aan tentoongestelde voorwerpen, schilderijen, film- en fotomateriaal. Over vijf etages worden we meegezogen in het ontstaan en de ontdekking van Nieuw-Zeeland, het natuurgeweld waarmee het soms te maken heeft (we ervaren een nagebootste aardbeving), de Maori, de vestiging van Europeanen en de catastrophale keuzes die zij hebben gemaakt als het gaat om mens, natuur en milieu, oorlogstijd en de onderwaterwereld. We komen tijd en ogen te kort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten