Auckland en omgeving

Auckland ligt op het smalste stuk van het Noordeiland en moeten we wel rakelings passeren om verder noordwaarts te kunnen rijden. Met nog zo'n 10 dagen te gaan, besluiten we de stad maar vast te bezoeken omdat je nooit weet hoe de laatste dagen verlopen en dus of het er nog van komt. We vinden een populaire camping in een zuidelijke voorstad, vlakbij het vliegveld. Vrijwel iedereen gebruikt de camping als laatste stop voordat de camper of auto ingeleverd moet worden. Wij zijn de enigen die nu nog niet hoeven te poetsen en inpakken, maar gewoon naar het treinstation lopen om de trein te pakken die ons met een kleine drie kwartier (toch nog) naar het centrum van de stad brengt.

We hebben gemengde berichten over Auckland gelezen. Er wonen meer mensen dan op het gehele Zuideiland. De stad zou niet veel bijzonders zijn en in een dag 'te doen'. Nu vinden wij een stad down under alleen al om die reden vrijwel altijd de moeite waard, maar ook houden wij van steden aan het water en daarvan komt Auckland niets te kort. We gaan het zien.

Als we buiten het treinstation komen, staan we meteen bij Queens Wharf aan het water, waarvandaan veerboten naar verschillende bestemmingen vertrekken.
Queens Wharf
De stad heeft een geslaagde poging gedaan om van enkele onaantrekkelijke scheepswerven leuke, levendige plekken te maken, waar het op zo'n warme dag als deze goed vertoeven is; de evenementenhal is op programmavrije dagen als vandaag vrij toegankelijk, kleurrijke parasols, ligbedden en zelfs barbecues halen het strand dichtbij, en hotels en horeca maken het plaatje compleet. 

We wandelen vooral langs het water en komen via een chique buurt bij het hippe Wynyard Quarter. Hier zijn oude silo's omgetoverd tot een kleurrijk Silo Park met alle ruimte voor kunst, ontspanning en vertier, en met de nodige horeca. Vandaag is er ook een ieniemienie marktje. Het is er druk maar gezellig.

Bij de centrale stadshaven (Viaduct Basin) is een groot evenement gaande waar we geen weet van hadden: de Volvo Ocean Race!  De schepen zijn enkele dagen geleden in Auckland aangekomen en zijn toe aan een onderhoudsbeurt. We zien hoe aan de zeilen gewerkt wordt en hoe de schepen uit het water getakeld worden. Een heuse happening, waar veel mensen naar kijken. In juni zijn ze in Den Haag, dat moeten we natuurlijk zien!

In het zakencentrum van de stad staat de beeldbepalende 328 meter hoge Sky Tower. Een bezoekje naar de top kost je een vermogen, dus wij kijken alleen toe hoe daredevils van de toren in het diepe springen. Gezekerd, dat wel. Bij het Mexican Café, dat nagenoeg onder de toren ligt, sluiten we dag af met een matige quesadilla. We hebben ons prima vermaakt en we sluiten niet uit dat we hier op een van de komende dagen nog eens zijn.

Auckland wordt omringd door zo'n 49 slapende vulkanen (uitbarstingen dateren van duizenden jaren terug). Niet zulke enorme bergen met besneeuwde toppen, maar bescheiden groene heuvels. Op enkele daarvan wordt gewoond, andere zijn omgetoverd tot park en weer andere zijn gewoon wat ze zijn. Wij staan op de toppen van de 182 meter kleine One Tree Hill en de 196 meter hoge Mount Eden.
Uitzicht vanaf Mt. Eden
Op One Tree Hill staat sinds 1940 een obelisk ter nagedachtenis van het 100-jarige bestaan van het Verdrag van Waitangi, waarmee in 1840 de 'vrede' en landverdelingen tussen de Britten en de Maori werden bezegeld. Op Mount Eden is de kleine krater nog het beste zichtbaar (heilige grond voor de Maori) en daar kun je omheen lopen. Van beide heuvels hebben we dankzij het heldere weer prachtig zicht op Auckland en de wijdse omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten