Taranaki regio - Mount Taranaki

Hoewel het Noordeiland minder bergachtig is dan het Zuideiland, bevinden zich op het Noordeiland de gevaarlijkste bergen: nog steeds actieve vulkanen. Daarnaast zijn er nog tientallen slapende vulkanen; alleen al rondom Auckland zijn er zo’n 49 te onderscheiden, waarvan wordt verondersteld dat die allemaal uitgewerkt zijn. Ook anderszins is de vulkanische activiteit volop aanwezig op het Noordeiland, in de vorm van thermale baden (hot springs), geisers en zwaveldampen die zich in de vorm van stoom een weg naar de oppervlakte banen. Met name het midden van het Noordeiland staat bekend om al deze vulkanische activiteit.

In het zuidwesten van het Noordeiland staat een geïsoleerde vulkaan, met een bijna perfecte kegel- vorm (van de zuid- en westkant bekeken): de 2518 meter hoge Mount Taranaki. Met een laatste uitbarsting in 1860 wordt ook deze vulkaan slapend verondersteld. Volgens de Maori legende hoorde Mount Taranaki ooit bij de drie vulkanen van Tongariro National Park in het midden van het land, maar werd ‘hij’verstoten na de strijd om de liefde verloren te hebben. Juist. Vulkanen hebben ook gevoel!

Mount Taranaki is ’s winters verzekerd van een fraaie witte laag en is dan ook een geliefde wintersportbestemming. Buiten het sneeuwseizoen zijn er fraaie wandelingen te maken en is de berg te beklimmen, maar alleen door de geoefende alpinist. Daarnaast zijn langs de dichtbij gelegen kust de beste surfstranden van het land te vinden. En toch wordt de Taranaki-regio vaak overgeslagen als  bestemming tijdens een reis door het land.

De vulkaan wordt geassocieerd met de eeuwige witte wolk rondom zijn top, maar wij treffen de berg gelukkig grotendeels op zijn best. Al is het inderdaad vaak een kwestie van een paar minuten of de top is – bijna uit het niets - verscholen boven de wolken. We maken verschillende ritten en korte wandelingen die mooie uitzichten opleveren en ons een beeld geven van de natuur rondom de vulkaan. De berg is van alle kanten prachtig om te zien en zou een ‘must see’ voor elke reis door Nieuw-Zeeland / het Noordeiland moeten zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten