Noordelijk Zuideiland

In het noorden van het Zuideiland is er veel meer leven in de brouwerij dan elders. Het is het warmste en zonnigste deel van het eiland en veel Nieuw-Zeelanders (Kiwi’s voor intimi) brengen er hun vakantie door. De plaatsjes aan de noordkust zijn dan ook stuk voor stuk toeristisch. Maar behalve zon, zee en mooie stranden kent het noorden ook prachtige natuurgebieden die veel bezoekers trekken en hen uitdagen tot mooie, soms dagenlange wandelingen.

Abel Tasman National Park is misschien wel het bekendste en populairste natuurgebied. Erg populair bij watersporters en wandelaars, met name vanwege de kayak- en wandelroutes langs de mooiste baaien van het Zuideiland. Wandelaars kunnen zich met een watertaxi bij een van de baaien laten afzetten en dan terug lopen naar de ingang van het park. De wandelingen variëren zo van enkele kilometers (en dus enkele uren) tot de volledige track van 51 km (en dus enkele dagen). 
Nu houden wij van wandelen in de natuur, zeker op mooie dagen, maar we hebben onze grenzen, hahaWe laten ons na een wilde watertaxirit in de eerste baai afzetten en lopen dan de 12,4 km (ja ja!) terug. Maar niet eerder dan nadat we ook nog een kleine rondwandeling van 1,5 uur hebben gedaan, dus we hebben een aardig portie beweging in de benen. De omstandigheden zijn prima; goed weer en over het algemeen lopen we beschut door het regenwoud van het nationale park.

Het andere natuurgeweld waarvan wij meer wilden zien, zijn de Marlborough Sounds, een met fjorden vergelijkbaar geheel van landtongen, eilanden en baaien. De sounds zijn ook heel populair bij wandelaars, maar minder goed gefaciliteerd dan Abel Tasman. Mede daardoor slaan wij hier de plank behoorlijk mis en rijden we de beste locatie om het gebied te verkennen voorbij. Daarnaast blijken de sounds met een doorsnee auto helemaal niet zo goed toegankelijk. Het komt er op neer dat we het moeten doen met de bochtige Queen Charlotte Drive ten oosten van de plaats Picton en de veerboottocht naar Wellington (Noordeiland). Het geeft ons wel wat meer tijd om door de omgeving te rijden. 
Marlborough is ook de bekendste en grootste wijnstreek van Nieuw-Zeeland en de verschillende dorpen, zoals Blenheim, varen er wel bij. De noordelijke oostkust staat bekend om het wildlife in de warme wateren, zoals dolfijnen, walvissen en zeehonden. Je kunt er zelfs mee zwemmen als je zou willen en diep in de buidel tast. Wij vinden onze gratis 'close encounter' met de zeehonden indrukwekkend genoeg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten