Aoraki / Mount Cook

Mount Hutt (2190 meter)
Via een bezienswaardige route door het binnenland rijden we van Christchurch e.o. weg. Nu voelt het pas alsof onze roadtrip door Nieuw-Zeeland echt begint. De route voert in eerste instantie door het vlakke platteland met keurig verdeelde percelen waarlangs kaarsrechte hagen staan. Het verschil met Nederland is dat bergen (The Southern Alps, en in het bijzonder de Mount Hutt Range) de achtergrond bepalen. Halverwege doorkruist de door gletsjerwater gevoede en daardoor knalturqoise Rakaia River dit landschap. Met Mount Hutt (2190 meter) komen ook de eerste skigebieden in het vizier en de kleine plaatsjes daar omheen, die ’s winters uit hun voegen barsten. In de zomer kan er prima gewandeld en gemountainbiket worden in deze omgeving.

Lake Pukaki en in de verte Mt. Cook
Vanaf deze route gaan we verder het binnenland in, naar Mount Cook. Met 3724 meter is dit de hoogste berg van Australasia (Oceanië en Azië). In eerste instantie hebben we er een hard hoofd in omdat het zwaar bewolkt is, maar blijkbaar zijn een paar ‘heuvels’ van nog geen 1000 meter erg goed in staat om wolken tegen te houden, want zodra we op een hoogte van slechts 709 meter Burkes Pass over rijden straalt de onbewolkte, warme lucht ons tegemoet. Wat een bof! We passeren twee knalturquoise gletsjermeren, Lake Tekapo en Lake Pukaki. Lake Pukaki ligt ten zuiden van Mount Cook en al vanaf de zuidkant van het meer heb je – bij helder weer - goed zicht op de berg, terwijl die toch nog 55 km verder weg ligt.  

We kamperen primitief (want geen douches en warm water) aan de voet van Mount Footstool en de Mueller gletsjer. Maar dat hebben we graag over voor deze prachtige plek waarbij we omringd worden door (besneeuwde) bergtoppen en af en toe het ijs horen kraken. We maken er een wandeling van vier uur door Hooker Valley naar Hooker Glacier Lake, een gletsjermeer (helaas niet knalturquoise maar grijs) mét drijvend ijs en letterlijk aan de voet van Mount Cook. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten